روان شناسی سیاسی (بخش پایانی)
نویسنده در بررسی ساختاری جامعه ترکیه به بحث فئودالیسم می پردازد که در گذشته بسیار رایج بوده و بودن خان ها در قبایل و عشیرتها رواج داشته است و این نیز به ساختار روان شناختی جوامع آن موقع بر میگردد که همواره در آن مردم به بودن یک فرد متمایز از بقیه احساس نیاز مینمودند و حضور فردی با عنوان خان و تبعیت بی چون و چرا از وی و باور اینکه تمام رفتارها ،عملکرد ها و تصمیم های این یک فرد می تواند در کل جامعه تعمیم پیدا کند وجود داشته است که آن نیز به ساختار ضعیف روانی مردمان آن دوران اشاره مینماید.
پس از ظهور آتا ترک و برپا شدن جمهوری ترکیه این شخصیت شروع به رواج دمکراسی مینماید .یقیناً محقق نمودن دمکراسی در یک حرکت یک شبه ممکن نیست و با گذر زمان ممکن است .اولینپایه های دمکراسی ابتدا در داخل خانواده نهاده میشود همانگونه که شاهد هستیم در گذشته تمامی تصمیمات توسط پدر خانواده گرفته میشد و سایر اعضای خانواده مجبور به تبعیت از تصمیم مافوق ترین عضو خانواده یعنی پدر بودند اما امروزه ما شاهد اظهار نظر و حتی تصمیم گیری سایر اعضای خانواده می باشیم که این خود گامی موثر در راستای فرهنگ سازی دمکراسی به احتساب می آید.
از آنجائیکه بحث ترور و تروریسم در این کتاب بسیار مطرح است نویسنده به بررسی گروه تروریست های عرق پرست میپردازد و فاکتور های متعددی را در شکل گیری حرکتهای آنها موثر میشمارد.
یکی از عواملی که به آن اشاره دارد رنجیدگی خاطر عرقیت های مختلف است که ما حصل عدم اجرای متعادل و منصفانه دمکراسی
توسط حکومت میباشد و با تاثیر عمیق بر حس عرقیت پرستی، آنها را در مسیر انجام این حرکتها قرار می دهد .
در این میان حرکت گروه های تروریستی نظیر PKK را نتیجه چنین بی عدالتی هایی در اجرای دمکراسی میداند .
نویسنده در این کتاب به تاثیر خانواده در شکل گیری طرز تفکر و شخصیت افراد اشاره دارد و با بررسی 5 فصل در زندگی کودک ازتولد تا 6 سالگی از دید روان شناختی، به اهمیت نقش خانواده و سایر عوامل بیولوژیک نظیر نحوه تولد و تغذیه کودک و نوع رفتار با وی بسیار اهمیت داده و 7 سالگی و ورود کودک به حیات تحصیلی را به عنوان فصلی جدید در زندگی اشخاص تلقی مینماید چرا که در آن کودک برای اولین بار از خانواده جدا شده و پا در عرصه زندگی اجتماعی مینهد و ساختار فکری اش شروع به رشد مینماید.
سپس سن بلوغ فرا میرسد.او در این بخش شدیداً سالهای بلوغ را اساسی تلقی نموده و علاوه بر اشاره به جنبه های فیزیولوژیکی به بخش روانی آن بهای زیادی داده است .این سالها یکی از خطرناک ترین سالها در حیات انسان به شمار میرود و معمولاً گروههای تروریستی عوامل خود را از گروه حاضر در این سن انتخاب مینمایند چرا که بدلیل وجود بستری مناسب به راحتی میتوانند در ذهن آنان رسوخ نموده و خواسته های خود را به عنوان یک باور در ذهن آنان القا کرده و سپس از آنها در راستای فعالیت های خود بهره گیرند. نکته جالب توجه آن است که اکثر افرادی که در چنین گرو هایی فعالیت نموده بودند بعد از سپری مرحله بلوغ و قدم نهادن در مرحله جوانی و میان سالی از انجام چنان فعالیت هایی اظهار ندامت کرده و اذعان دارند که اگر مجدداً به آن دوره برگردند جذب چنین حرکتهایی نخواهند شد.
یکی از نکات بسیار جالب اشاره شده به آن، بحث عدم وجود دمکراسی در این گرو هها بر خلاف هدف آنها مبتنی بر استقرار و اشاعه دمکراسیت چنانچه زمانی که اعضای گروه دستگیر شده و لب به اعتراف می گشایند همواره شاهد سیستم کاملا استبدادی در داخل گروه ها هستیم.
تاریخ به دید روان شناسی این نویسنده ماحصل پیروزی ها و شکستهای تلخ انتخابی است و تاثیر آن سالهای سال در ذهن ملت و تاریخ یک کشور پابرجا می باشد.
مطالعه کتاب برای من بسیار سودمند واقع گردید و برداشت شخصی و آموخته هایم را جهت انتقاد و بحث و هر گونه اظهارنظری در این حوزه روی وبسا یتم قرار دادم تا فرصت یادگیری از محضر اساتید،دانشجویان و علاقه مندان را بدست آورم.
پایان